Saturday 11 May 2013

KARI DAGING

BAHAN2 NYA;

1 KG DAGING
100GM REMPAH DAGING
3 BIJI UBI KENTANG
2 BIJI CILI HIJAU MUDA
SEBIJI TOMATO DI BELAH 6
2 BJ BWG BESAR -dikisar
5 ULAS BWG PUTIH - dikisar
SEINCI HALIA-dikisar
SEBATANG SERAI DITITIK-diketuk
4 SEKAWAN
DAUN KARI
SANTAN RM2
MINYAK UNTUK MENUMIS..
GARAM

CARA - CARA MEMASAK;

POTONG DAGING KECIL2...TOSKAN
KUPAS KULIT KENTANG..JIKA UBI KENTANG BESAR...BLH LAH DI BELAH 6..
CILI HIJAU DIBELAH X PUTUS
PANASKAN PERIUK...MASUKKAN SESENDUK KECIL MINYAK...TUMIS SERAI, 4 SEKAWAN DAN DAUN KARI...BILA DAH NAIK BAU..MASUKKAN BAHAN KISAR...KACAU SEBENTAR..MASUKKAN PLK REMPAH  DAN SEGELAS AIR,KACAU REMPAH HINGGA LARUT...MASUKKAN PLK DAGING...TAMBAHKAN AIR...BIARKAN DAGING SEPARUH EMPUK,MASUKKAN PULA UBI KENTANG,TOMATO BIJI SERTA CILI HIJAU..BIARKAN SEKETIKA.MASUKKAN PULA SANTAN...( ikut suka anda nk guna santan lebih atau kurang)
BILA DAGING DAN UBI SUDAH EMPUK, MASUKKAN GARAM SECUKUPNYA..
# Masukkan garam akhir sekali..
# masukkan dua btg camca kedlm masakan selepas masukkan daging untuk mempercepatkan daging empuk..

No comments:

Post a Comment