Saturday 11 May 2013

MEE GORENG BASAH

BAHAN2NYA;

BAHAN2 NYA;
2 PAKET MEE KUNING
2OO GM DAGING-di rebus simpan air rebusan dan dagingnya di hiris nipis..
UDANG  BASAH YG SEDANG BESARNYA-dikopek kulit
FISHBALL N FISH CAKE
SEDIKIT TAUGE
SAWI
CILI KISAR
4 ULAS BWG PUTIH-ketuk dan cincang
CILI SOS
TOMATO SOS
KICAP LEMAK MANIS
GARAM
SERBUK PERASA
Serta untuk hiasan, daun sup/bawang dan bawang goreng

CARA2 MEMASAK;

BASUH MEE KUNING TOS KAN DLM PENAPIS...BERSIHKAN TAUGE DAN SAWI.
POTONG SEINCI2 SAWI...campurkan tauge dan sawi kedlm mee....gaul kan...
POTONG FISH CAKE DAN FISH BALL..GORENG...angkat..
PANASKAN KUALI...
MASUKKAN SESENDUK MINYAK...GORENG BWG PUTIH DAN MASUKKAN CILI KISAR SECUKUPNYA...MASUKKAN DAGING YG TLH D POTONG...KEMUDIAN MASUKKAN SETENGAH BOTOL SOS CILI, 1/4 BTL SOS TOMATO SERTA KICAP SECUKUPNYA..MASUKKAN SESENDUK AIR REBUSAN DAGING .sebatikan semua bahan.MASUKKAN FISHBALL, FISHCAKE DAN JUGA UDANG BIAR KAN MENDIDIH SEKETIKA.MASUKKAN GARAM...SECUKUP RASA SAHAJA SBB MEE KUNING PUN DAH ADA RASA...DAN SERBUK PERASA..BILA SEMUA RASA DAH CUKUP...MASUKKAN MEE KUNING YG TELAH BERCAMPUR DGN SAYUR TADI KEDALAM KUALI...GORENG LAH  DLM 5 MIN...KALAU X CUKUP BASAH TMBAH SEDIKIT LAGI AIR REBUSAN..ANGKAT,,.HIDANG  DGN MENGHIAS HIRISAN DAUN BWG DAN DAUN SUP SERTA BWG GORENG...
Nak sedap lagi? Goreng lah telur mata kerbauuu,..blhlah di mkn bersama mee...

SELAMAT MENCUBA.

No comments:

Post a Comment