Tuesday 25 October 2016

Bubur Asyura Lenggong Style

Bahan2nya;
1kg tepung beras
3 sudu besar kerisik
10 batang serai
10 biji bawang kecil
1kg santan
3sudu besar serbuk rempah ketumbar
Kacang hijau 1/2kg
Kacang tanah 1/2kg
Kacang duduk 1/2kg
Ubi keledek 1kg
Gula dan garam secukup rasa..
Minyak utk menumis..

Cara2 memasak;
Rendam semua kacang2.. dan rebus sampai empuk..jgn jgn terlalu empuk..
Rebus ubi jgn terlalu empuk..
Mayang bawang kecil..
Kisar serai sehalus yg boleh..tapis seketika..buang airnya..

Tuang kan tepung beras kedlm besen..guna air biasa..kacau hingga tepung tadi cair dan likat..kemudian masukkan sekg santan tadi..sebatikan..

Dlm kuali..masukkan minyak..tumis bawang kecil sampai wangi..tuang bancuhan tepung beras tadi..masukkan serai..kerisik..rempah...garam dan gula..kacau..api sederhana...kemudian masukkan semua kacang2 tadi bersama air rebusan nya sekali..kacau lagi..dan rasa gula n garam..tambah jika perlu..kgn terlalu manis..kacau lah hingga pekat dan kalau nk tahu dia masak ke blm..rasalah..atau tenguk pada adunan asyura tu ada terjahan udara dari bawah yg menyebab kan asyura kita jadi naik bunyi blup..blup..

Bila dah masak ceduk lah boh dlm bekas..
Ambil secawan kcg hijau..sangai hingga masak ..sejuk kn..kisar dan gunakan penapis teh utk ayak kn kcg hijau kisar tadi ke permukaan asyura..

No comments:

Post a Comment