Wednesday 23 December 2015

Kuih Pau ( memang jadi dan sangat sedap)

Bahan2nya
A~1kg tepung gandum/tepung pau
1 sudu kecil baking pawder (kalau guna tepung pau x perlu lagi baking pawder)
Ayak bersama bahan2 A..ketepikan..
B~
11 grm  yis kering
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula
2 sudu besar susu pekat manis
1 biji telur
2 1/4 cawan air suam..

Cara2nya..

  Didalam sebuah bekas..masukkan 2 1/4 cawan air suam..dan bancuh bersama 1 sudu besar gula dan masukkan yis..kacau dan tutup bekas lbh krg 10 mnt atau hingga yis kembang...

Didlam bks lain masukkan 1/2 cawan minyak bersama 2 sudu besar susu (sukat melimpah pun x pa) dan sebiji telur...pukul bg sebati..

Tepung dan baking powder di gaul bersama..

Tuang adunan minyak tadi kedalam tepung dan gaul bersama..setelah itu masukkan yis tadi...uli hingga x melekat di jari..rehat kan 5 mnt..buat bulat kecil dan isi kan intinya. ..
Biarkan kuih naik sekali ganda..kukus selama 7 mnt..pasti kan air mendidih terlebih dahulu..

#kalau anda guna pengukus biasa..pasti kan anda segera membuka penutup pengukus tepat 7 mnt..kalau lambat..wap akan menitik atas kuih..atau anda boleh membungkus penutup pengukus  dgn kain..

Inti kelapa;

1 biji kelapa parut
1 1/2 cawan gula pasir
1/2 cawan air..(kalau blh air panas)

Caranya..
Panaskan kuali dgn api yg kecil..masukkan gula..kacau hingga cair dan masukkan air. Kacau lagi bg cair . .masukkan kelapa parut..kacau hingga air kering..dan jadi inti..

No comments:

Post a Comment