Monday 9 November 2015

Resepi rempah kari ikan/daging

DIY- Resepi Asli Rempah Kari Daging

( 32 sudu besar kari terhasil )


Bahan :

14- 16 batang Cili kering / lada kering

16 sudu besar Biji Ketumbar

8 sudu besar Jintan Manis

4 sudu kecil Halba

4 sudu kecil Biji sawi

4 sudu kecil Lada hitam

2 sudu besar Serbuk Kunyit

2 sudu besar Serbuk Halia

Cara membuat :

1.Pertama sekali , cili kering / lada kering perlu digunting untuk dibuang bijinya.

2.Teknik sangai atau goreng tanpa minyak digunakan- gunakan frying pan atau kuali, panaskan api sederhana , sangai ciili kering , ketumbar , jintan manis , halba , biji sawi dan lada hitam.

3.Panaskan sehingga bahan-bahan rempah mengeluarkan aroma. Goyangkan pan konsisten supaya rempah dapat dipanggang sekata.- sambil menyanyi…”mari kita bergoyang…”-cat farish

4.Apabila rempah siap dipanggang, kemudian sejukkan pada suhu bilik , kemudian rempah tadi digiling atau diblender kering sehingga menjadi serbuk. Kalau nak buat bussines kecil kecilan perlu guna mortar atau coffe grinder.Kemudian masukkan serbuk kunyit dan serbuk halia kacau sebati. Siap… untuk digunakan sebagai rempah kari daging!

No comments:

Post a Comment