Sunday, 14 December 2014

SERUNDING IKAN

Resepi serunding  Ikan Rosnaini Hussin
3 mangkuk isi ikan(tenggiri/kembung) ~ rebus ikan,buang tulang dan kisar atau tumbuk
1 senduk bawang putih dan bawang merah yang dikisar
Cili kering ~ ikut pedas yang disukai2
mangkuk kecil bawang goreng (untuk menyedapkan lagi serunding)Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis.
Cara penyediaan:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang kisar sehingga wangi. Kemudian masukkan cili dangoreng hingga garing.
2. Masukkan air asam jawa,garam dan gula secukup rasa.
3. Masukkan isi ikan dan kacau sehingga kering dengan mengunakan api yang sederhana besar.
4. Setelah serunding kering,sejukkan. Kemudian masukkan bawang goreng dan gaul rata.sedia untuk dihidang
RESIPI SAMBAL IKAN B:
Bahan-bahan ( 1 family... )
1/2kg ikan-rebus n blend/tumbuk isinya (molek ikan tenggiri sebab kurang tulang & isi byk)
1 1/2 cawan pati santan
bahan2 kisar:-
15 cili kering
2 in halia
2 batang serai
15 biji cili merah
2 ulas bawang putih
# 2 asam keping
# 2 sudu teh garam
# 2 sudu teh gula
Cara-cara
tumis bahan mesin. masukkan santan, asam, isi ikan dan lain2.
masak atas api sederhana hingga kering.
Resipi sambal ikan ni jugak sedap kalau nak buat mini popia.

RASEPI EJ

No comments:

Post a Comment