Saturday, 6 December 2014

Congo bars

310 gram Tepung Gandum

2 1/2 sudu kecik  Baking Powder

250  Butter    ( ramai yang buat guna 150 gram butter.. terpulang nak ikut yang mana okey..)

300 gram   Gula Perang

3 biji telur B

1 sudu kecik  Esen Vanilla

Pukul butter dan gula perang. Sebaiknya butter yang dah lembut sikit iaitu yang dah lama kita keluarkan dari petiais. Pukul tak perlu hingga kembang. Guna kelajuan perlahan aje. 

Kemudian masukkan telur. Pun pukul sekejap aje.
Masukkan Esen Vanilla.

Masukkan tepung gandum yang dah dicampurkan dengan Baking Powder. Selepas tepung dah gaul rata, kita kaup balikkan adunan.

Masukkan Coklat Chip banyak mana ikut suka. 1 cawan pun okey.

Acik guna loyang 10 x 10. Tak boleh guna loyang kecik, nanti tak masak bahagian tengah. Kita lengserkan loyang dengan margerin atau butter dan kita alaskan dengan baking paper. Kemudian kita masukkan adunan ke dalam loyang.

Ratakan kesemua bahagian

Taburkan coklat cip

Boleh juga kalau nak letak almond slice.. tapi kalau letak almond slice banyak camni, bila potong jadi comot sikit... kalau nak senang potong, kita taburkan almond nib aje.

Bakar pada suhu 180 darjah celcius selama 30 minit atau mengikut kesesuaian oven. Sebelum tu kena la panaskan oven dulu selama 15 minit.

Bila dah sejuk sikit, kita keluarkan dari loyang.

Dah sejuk betul baru kita potong. Acik potong 6 x 6...so dapat 36 biji... bila dah potong kita alaskan dengan paper cup ni...nampak comel aje kan...

Rasepi dr blog zalinzalina..

No comments:

Post a Comment