Puding Lai Sira Gula  
 
Puding Lai Sira Gula 
BAHAN-BAHAN:
 1 biji buah lai (saiz besar)
 750 gm gula
 100 gm gula batu
 1 helai daun pandan
 Sedikit pewarna merah
BAHAN KUAH:
 1/4 tin susu pekat
 1 tin susu cair
 1 biji kuning telur
 250 ml air
 Sedikit esen vanila
CARA MENYEDIAKAN:
1. Buah lai terlebih dahulu dibuang kulitnya.
2. Masakkan gula, gula batu, air dan daun pandan hingga masak.
3. Masukkan buah bersama pewarna merah dan masak hingga ia lembut. Angkat dan tuskan. T
4. Untuk kuahnya:
Campurkan semua bahan kuah  dan kacau di atas api kecil sehingga mendidih. Tuangkan kuah di atas puding ketika menghidangkannya
RASEPI EJ
 
No comments:
Post a Comment