[ Puding Cendol ]  
  
 
Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang 7x7 ]  
 
Bagi Lapisan Bawah   
-250ml air [ EJ ganti santan cair ] 
-90gm gula pasir 
-150ml santan pekat [ EJ guna santan pekat fresh ] 
-5gm agar - agar powder 
-250gm cendol [ EJ letak 200gm ] 
-100gm jagung berkrim [ EJ tambah ] 
-sedikit garam  
   
Cara-Cara    
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol dan jagung berkrim. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan 
kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan
 dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya 
mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
 
 
 
Bagi Lapisan Atas 
-250ml air 
-100gm gula merah 
-250ml santan pekat [ santan fresh pekat ] 
-5gm agar - agar powder 
-1 biji kuning telur [ ganti 1/2 sudu makan tepung jagung ] 
-sedikit garam  
Cara-Cara
  
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 250ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
 Kocoh kuning telur [ EJ letak tepung jagung dalam santan sebab tak
 guna telur ] di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan 
garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Resepi EJ
Monday, 8 December 2014
PUDING CENDOL
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
 
No comments:
Post a Comment