[ Puding Cendol ]
Bahan-Bahan [ 1/2 adunan loyang 7x7 ]
Bagi Lapisan Bawah
-250ml air [ EJ ganti santan cair ]
-90gm gula pasir
-150ml santan pekat [ EJ guna santan pekat fresh ]
-5gm agar - agar powder
-250gm cendol [ EJ letak 200gm ]
-100gm jagung berkrim [ EJ tambah ]
-sedikit garam
Cara-Cara
Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
Masukkan cendol dan jagung berkrim. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan
kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan
dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya
mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
Bagi Lapisan Atas
-250ml air
-100gm gula merah
-250ml santan pekat [ santan fresh pekat ]
-5gm agar - agar powder
-1 biji kuning telur [ ganti 1/2 sudu makan tepung jagung ]
-sedikit garam
Cara-Cara
Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 250ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
Kocoh kuning telur [ EJ letak tepung jagung dalam santan sebab tak
guna telur ] di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan
garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips : Sebelum tuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucuk dengan garpu di serata adunan.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Resepi EJ
Monday, 8 December 2014
PUDING CENDOL
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment