RESEPI AYAM PENYET
BAHAN-BAHAN:
    6 ketul daging ayam. Gunakan sebelah atas peha ayam atau isi yang 
tebal.  Kalau masak dan makan di rumah elok beli peha ayam penuh dan 
dibuang tulang seperti chicken chop. Bagi berniaga takat nak jual 
berharga dua atau tiga ringgit seketul, biarkan tulangnya. Ia nampak 
besar sedikit.
    3 sudu besar (tbsp) santan pekat.
    2 batang serai diketuk memanjang supaya masa gorengan ia akan 
terurai dan cantik dalam hidangan.
    2 helai daun salam atau bay leaf tempatan. Boleh dapati di pasar 
malam atau pasar tani. Daun yang terlebih, keringkan dan simpan. Boleh 
digunakan untuk masakan akan datang. Daun Salam dalam masakan akan 
mewangi lauk kepada rasa kemanisan.
    1 sudu besar serbuk ketumbar. serbuk ketumbar atau biji rempah boleh
 dibeli dikedai mamak, seringgit sudah perolehi banyak. Goreng kering 
dikuali sehingga keharumannya naik. biarkan dia sejuk dan kisar dalam 
pengisar kering (kecil) dan simpan serbuknya didalam bekas kedap udara. 
Kalau kita ada hobi masak, perlu ada serbuk-serbuk rempah yang buat 
sendiri seperti jintan manis, jintan putih, lada hitam, lada putih. 
Kalau disimpan dalam  bekas kedap udara boleh digunakan berbulan-bulan 
lamanya. Rempah-rempah ini adalah asli dan sangat wangi dalam masakan 
dari berbedza dengan serbuk rempah yang dibeli dalam bungkusan yang 
biasanya dicampur dengan tepung beras dan rempah yang sangat berkualiti 
rendah (dasar perniagaan kaut untung). Serbuk rempah yang dibeli itu 
biasanya perlu digoreng semasa masakan atau pun perlu masukan dalam 
minyak panas semasa tumis,  ini akan menyebabkan rempah ini mudah  
hangus dan berasa pahit. Untuk elakan ini, sediakan rempah yang telah 
digoreng kering dan kisar dan masukkan terus dalam masakan masakan.
    1 sudu kecil (tsp) jintan putih. Ramai salah faham kenali jintan 
putih dan jintan manis. Jintan putih dalam bahasa Inggeris digelar 
“cummin seed”. Jintan Putih digelar “Fennel seed”. Gelaran jintan putih 
disebabkan ada “Jintan Hitam” atau disabdakan Nabi s.a.w ” ibu bagi 
segala ubat”,“Habastussauda”. Jintan Putih berbentuk halus dan Jintan 
manis gemok dan pendek. Jangan silap.
    1 sudu besar gula merah. Gula pasir jangan digunakan dalam gorengan 
ia akan jadi Karbon bila digoereng menjadi hitam disebabkan bahan kimia 
dalam proses menjadikan gula pasir.
BAHAN UNTUK PERENCAH (KISAR ATAU TUMBUK).
    5 ulas bawang putih  telah dikopek kulit.
    2 cili merah.
    1 inci kunyit hidup
    1 inci lengkuas saiz ibu jari dihiris.
    1 inci halia dihiris.
    3 biji buah keras dihancurkan.
Nota: Anda perhatikan bahan-bahan yang digunakan kebiasaannya untuk 
membakar ayam dalam oven gunakan minyak masak dalam perencah tetapi 
resepi Indonesia ini gunakan buah keras atau buah kemiri. Buah kemiri 
punyai kandungan minyak yang sangat harum. Dengan sebab inilah mamak 
haji terpikat dengan resepi-resepi Indonesia yang asli.
CARA-CARA MEMASAK:
1. masukkan semua bahan-bahan di atas  ia itu jintan putih, serbuk 
ketumbar yang telah disediakan, garam, santan, serai, gula merah bersama
 ketulan ayam peramkan sekurang-kurangnya 30 minit atau sebaiknya 
semalaman.
2. Sekiranya ingin gorengkan atau seperti grill di kuali pan, masukan 
minyak masak 1/4 dari paras ketulan ayam dengan api perlahan. 
Koyak-Koyakan daun salam dan taburkan diatas ketulan ayam. Hasil Grill 
yang baik ialah masa meletakan ketulan ayam itu menghadapakan permukaan 
tulang ayam permukaan bawah dan isinya Kulit) ke atas. Kuali perlu 
ditutup untuk wap memasak ketulan ayam. Bila agak masak, terbalikan 
ketulan ayam. Permukaan ayam yang  isinya berkulit itu perlu hangus 
kehitaman sedikit.  Permukaan ini hanya perlu masak sekali saja supaya 
kulit tidak melekat pada permukaan kuali dan tertanggal. Sekiranya anda 
rasa lambat cara ini , apabila kulit dan isi ayam mula bertukar 
keperangan, keluarkan ketulan ayam dari kuali dan masukkan dalam ketuhar
 (oven) yang telah dipanaskan 250 darjah celsius selama 10 – 15 minit.
3. Ayam penyet anda telah siap hidangkan bersama sambalnya.
RESEPI SAMBAL AYAM PENYEK:
BAHAN-BAHAN:
    15 biji cili masak dibuang bijinya (300gm).
    10 bji cili padi. Kalau nak pedas tambah saja.
    10 biji bawang merah atau 3 bijji bawang labu, dihiris.
    5 ulas bawang putih.
    3 biji tomoto bersais besar dibelah enam.
    1 inci belacan.
    1 gengam ikan bilis.
    3 sudu besar (tbsp) gula merah atau gula melaka.
    Garam secukup rasa.
    Minyak masak untuk goreng ikan bilis.
CARA-CARA MEMBUAT:
1. Panasakan minyak, goreng ikan bilis sehingga garing dan asingkan. 
Dalam minyak yang sama goreng Belacan dan asingkan.
2. Masukkan Cili merah dan cili padi sehingga layu. Bila cili mula layu,
 masukkan hirisan bawang, hirisan bawang putih. Goreng sehinnga layu.
3. masukkan tomato dan goreng sehingga layu.
4. Angkat semua bahan-bahan goreng tadi, biarkan  sejuk dan mula 
kisarkan semua bahan-bahan tadi dengan separuh halus.
5. keluarkan kisaran tadi dan masukan dalam kuali dan panaskan. Masukkan
 gula dan garam secukup rasa. Jangan terlalu masak. sekali mendidih 
sudah memadai. Sambal anda sudah siap.
Selamat mencuba resepi ini. wassalam.
RASEPI EJ
 
No comments:
Post a Comment