KOLEH KACANG- loyang 10x10x2 inci
BAHAN2
(A)
400gram gula merah
100gram gula halus
300ml air
1 helai daun pandan
(B)
300gram tepung kacang hijau
1tsp garam
400ml santan pekat
1300ml air
Cara2
1. Masak bahan2 (A) sehingga mendidih hingga gula hancur, tapiskan menjadi 500ml ( jgn sampai air gula pekat)
2. Satukan bahan (B), kacau hingga sebati tapiskan dalam kuali.
3. Masukkna bahan (A) ke dalam bancuhan
(B), kacau diatas api sederhana besar sehingga pekat dan tak melekat di
periuk.jgn terlebih pekat sgt nanti jadi kuih plastik(Masukkan 1 ½ tbsp
minyak supaya berkilat)
4. Bila masak tuang kedalam loyang yang telah dilapik kertas & disapu marjerin.
5. Tabur tahi minyak ketika adunan masih panas supaya tahi minyak melekat di atasnya.
TAHI MINYAK & CARA2NYA 300ml santan pekat + 1/8tsp garam
(dimasak dengan api perlahan hingga
menjadi tahi minyak & warna kekuningan, tapis supaya tahi minyak
tidak hitam & tabur di atas kertas).
*minyaknya jangan dibuang, guna 11/2 tbsp masuk ke dalam adunan supaya berkilat **Yatie masak adunan kuih koleh kacang
selama 40 minit guna api sederhana je. Sentiasalah di kacau supaya
adunan tak bergentel Bila dah siap, tutupkan api dan tuangkan dlm loyang
yg telah di gris dngn minyak/marjerin. Taburkan tahi minyak ketika
masih panas lagi
Rasepi EJ
No comments:
Post a Comment