BAHAN-BAHAN KEK COKLAT :-)
2 biji telur gred A
1 cawan gula halus
1 camca teh esen vanilla
Secubit garam
1/2 cawan air panas
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan minyak jagung
1 cawan tepung gandum*
3 camca besar serbuk koko*
1 camca teh soda bicarbonate*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan di ayak)
BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE :-)
250 gram krim cheese
60 gram gula halus
1 biji telur gred A
1 camca besar air
1 camca besar tepung gandum
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan kukusan. Lenser tin berukuran 8
inci x 8 inci x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas
minyal. lenser juga kertas tadi. Ketepikan..
UNTUK KEK COKLAT :- Putar telur
dan gula hingga kembang dan pekat, masukkan esen vanilla dan garam,
putar rata. Tambah susu cair, minyak jagung dan air panas, putar sebati
dengan kelajuan sederhana. Masukkan bahan2 yang diayak sedikit demi
sedikit hingga habis, putra rata dan matikan mixer. Bagi kepada 2
bahagian sama banyak. Ketepikan.
UNTUK LAPISAN KEJU :- Putar krim
cheese dan gula hingga sebati dan licin. Masukkan telur dan putar
hingga kembang. Tambah tepung dan air, putar hingga semua sebati dan
tidak berbintil2.
UNTUK KEK COKLAT KUKUS LAPIS CHEESE :-
Tuang satu bahagian kek coklat. Ratakan dan tutup permukaan tin dengan
aluminium foil. Kukus selama 20 minit, guna api sederhana. Kemudian
tuang pula adunan krim cheese, ratakan dan sambung kukus 20 minit lagi.
Tuang baki bahagian kek coklat ratakan dan sambung kukus selama 45 minit
atau hingga masak (bila anda cucuk dengan lidi sate atau cake tester di
bahagian tengah kek dan keluarnya bersih, tanda kek dah masak).
Sejukkan kek sekejap, kemudian boleh
keluarkan dari tin. Biar kek sejuk sepenuhnya atas jaringan dan boleh
dipotong untuk dihidangkan.....
RASEPI EJ
No comments:
Post a Comment