Kek coklat moist tanpa telur
Bahan-bahan ( loyang 5-6 inci )
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
3/4 cawan gula biasa
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco
Secubit garam (suku sudu kecil)
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung,
1 sudu kecil cuka
untuk topping, serbuk koko, susu pekat, minyak
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan muffin cup pun boleh juga.
2. Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan garam dan gula Kemudian dikacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali masukkan cuka Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5.uangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak. Atau kukus
No comments:
Post a Comment