Wednesday, 17 December 2014

KUIH TAKO

Bahan-bahan 

Lapisan Bawah :-
1/4 cawan tepung beras
1/4 cawan tepung hoen kwee putih
sedikit pewarna kuning
1/2 cawan jagung cream / biji-  guna jagung biji dlm tin, toskan airnya(atau senkuang cina didadu kecil2)

Lapisan Atas/Dadih :-
3 cawan santan pekat
1/4 cawan tepung beras2
1/2 sudu besar tepung hoen kwee
2 helai daun pandan - disimpul

Cara-cara
Satukan bahan2 lapisan bawah,tambah sedikit pewarna kuning dan masak hingga pekat.Sediakan mangkuk2 kecil atau kelongsong pandan dan tuangkan adunan jagung hingga 1/2 paras mangkuk kecil atau kelongsong pandan tadi.Ketepikan.Satukan bahan2 lapisan atas/dadih dan masak hingga pekat.Matikan api.Tuangkan dadih ke atas lapisan jagung hingga memenuhi mangkuk/kelongsong pandan.SejukkanSimpan tako jagung di dalam peti ais untuk didinginkan.

No comments:

Post a Comment