Saturday, 13 December 2014

KUIH PAU

Bahan-bahannya
500 gram tepung pau ( low protein flour)
3 sudu besar shortening ( lemak sayuran)
220 ml air suam +1 sudu kecil garam + 1 sudu besar susu tepung
3 sudu besar gula
2 sudu kecil baking powder
4 sudu besar water roux
2 1/2 sudu kecil yis

resepi water roux
25 gram tepung gandum
125 ml air

Cara membuat water roux
Larutkan tepung dalam air kemudian kacau sehingga pekat dengan  menggunakan api perlahan. Setelah pekat angkat dan sejukkan sebelum digunakan.

Cara-caranya membuat doh pau
1. Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli sehingga tidak melekat pada tangan. Kalau penat boleh minta tolong dengan bibik atau suami masing-masing...hahaha..Nak tau doh dah ok at last dia akan jadi elastik iaitu tak melekat pada tangan

2.Kemudian perap doh dalam 40 minit -1 jam dalam bekas yang ditutup tuala lembab.

3. Untuk gunakan doh, mula-mula tumbuk-tumbukkan doh keluarkan angin. Jangan sayang nak tumbuk sebab nanti dia akan naik lagi.

4.  Bahagi doh pada beberapa bebola kecil, leperkan sehingga sebesar tapak tangan. Kemudian inti  dalam 1-2 sudu kecil, tak boleh banyak sangat nanti susah nak tutup kemas-kemas.Ulang langkah tadi hingga doh habis.

5. Lapik pau dengan baking sheet atau daun pisang (kertas A4 putih biasa pun boleh), dan biarkan pau naik dua kali ganda (yang step ni pau dah letak dalam periuk pengukus) lebih kurang 1 jam.

6. Panaskan air dalam periuk pengukus, dan pastikan air betul-betul mendidih, baru letak pau untuk dikukus. Kukus pau dengan api sederhana dalam 5-8 minit atau sehingga masak.
.

No comments:

Post a Comment