Thursday 21 November 2013

BENGKANG ROTI

BAHAN2NYA

10 KPG ROTI GARDENIA
SETIN SUSU CAIR ATAU SANTAN (setin juga ler)
2 BIJI TELOR
GULA SECUKUPNYA
SEDIKIT GARAM
1 SETENGAH CWN TPG GANDUM

CARA2NYA

RENDAM SEMUA ROTI DGN AIR KOSONG..BILA DAH KEMBANG..TAPIS...BUANG AIR..JGN TEKAN ROTI...
RAMAS ROTI HINGGA HANCUR. .

PUKUL TELUR...KETEPIKAN..

MASUKKAN TEPUNG GANDUM, GULA , GARAM , SUSU/SANTAN SERTA TELUR KEDLM MANGKOK...GAUL SEBATIKAN IA..KEMUDIAN MASUKKAN ROTI TADI...SEBATIKAN ADUNAN..RASA GULA DAN GARAM..BILA DAH OK...MASUKKAN KEDLM LOYANG PEMBAKAR...SAPUKAN KELILING LOYANG DGN MAJERIN...TUANG KAN ADUNAN...

KALAU GUNA MICROWAVE. ..PREHEAT DULU..LPS TU ..DGN SUHU 200..BAKAR SELAMA SEJAM...ATAU HINGGA MASAK..

SELAMAT MENCUBA..

RESEPI INI KNOR DAPAT DARI SAHABAT KNOR FIZAH AKMIRA...TQVM..FIZAH...

1 comment: