Chiffon Milo
Bahan2 A:
1 camb serbuk koko
20ml susu segar-panaskan sedikit
2 biji kuning telur
20gm gula kastor
20ml olive oil
40gm tepung naik sendiri (self raising flour) - diayak
Bahan2 B:
2 biji putih telur
1/4 camt lemon juice
50gm gula kastor
cara:
Bahan2 A: satukan milo dan air panas ke dalam cawan dan kacau sehingga milo betul2 larut. ketepikan dan biarkan sejuk pada suhu bilik
masukkan kuning telur dan gula kastor ke dalam mangkuk adunan dan pukul dengan menggunakan whisker sehingga gula betul2 larut
kemudian masukkan milo dan minyak, kacaukan sehingga sebati
masukkan tepung ke dalam adunan dan kaupbalikkan sehingga rata. ketepikan
Bahan2 B: di dalam mangkuk adunan yang lain pukulkan putih telur dengan cream of tartar sehingga sebati dan berbuih
setelah itu masukkan gula sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali dan pukul sehingga menjadi krim
kaupbalikkan adunan putih telur tadi ke dalam adunan Bahan2 A sebanyak 3 kali sehingga sebati
tuangkan ke dalam acuan chiffon cake yang bersaiz 16cm dan bakar pada suhu 170C selama 25-30min atau sehingga masak
setelah
masak tutupkan api oven dan biarkan kek di dalamnya selama 5 min.
tujuannya supaya kek tidak akan mendap setelah dikeluarkan dari oven
kemudian keluarkan kek dan biarkan ianya betul2 sejuk barulah dipotong dan dihidangkan
RASEPI EJ
No comments:
Post a Comment