Thursday, 4 July 2013

SAYUR LEMAK BAYAM DGN DURIAN.

300GM BAYAM.
SEBIJI ISI DURIAN TUA YG MASIH KERAS..
UDANG HIDUP ATAU UDANG KERING
SEBIJI CABAI MERAH
SANTAN SECUKUPNYA..
BAWANG MERAH..

CARA2NYA;

PESIANG BAYAM DAN RENDAM KEDLM AIR garam.
ISI DURIAN DI BUANG BIJI DAN CABIK2 ISINYA.(kalau kat penang panggil durian mangkaq..)
POTONG BAWANG MERAH DAN CABAI MERAH..
PESIANG UDANG..
JIKA KITA GUNA NYOQ PARUT UNTUK DAPATKAN SANTAN..  GUNALAH SANTAN  KEDUATU UNTUK MEREBUS BAWANG. CILI MERAH DAN JUGA SAYUR..SERTA ISI DURIAN KEMUDIAN BILA DAH OK..SAYUR ..DAH MASAK.ISI DURUAN PUN DAH LEMBUT..BUBUH PLK UDANG..DIDIH SEBENTAR..MASUKKAN SANTAN PEKAT ATAU DI SEBUT JUGA PATI  SANTAN..GUNA API SEDERHANA..KACAU DAN BUBUH LAH GARAM..JGN BIARKAN KUAH TANPA DIKACAU. ..KACAU HINGGA santan mendidih...BILA DAH CUKUP RASA..
*TAPI KALAU GUNA SANTAN BELI..DIDIHKAN  DENGAN AIR BIASA DAHULU..

No comments:

Post a Comment