BAHAN2NYA
3 PAKET MEE KUNING
1 KILO TULANG/ISI
3 BIJI KENTANG
3 BIJI BWG BESAR
4 ULAS BAWANG PUTIH
SEDIKIT LENGKUAS
SEBIJI BUAH KERAS
SEDIKIT HALIA..
SATU TIN TOMATO SUP
1 TIN SEDERHANA TOMATO PURI
CILI KISAR SECUKUPNYA
AIR ASAM JAWA SECUKUPNYA
GARAM
GULA 3 SUDU BESAR
SEDIKIT MINYAK UNTUK MENUMIS..
CARA2 MEMASAK;
REBUS TULANG HINGGA EMPUK...MASUKKAN 3 BIJI KENTANG YG DAH DIKUPAS KULIT...(Tumpang rebus jerr) BILA DAH EMPUK UBI..KISAR KAN UBI DGN SEDIKIT AIR..
KISAR BWG BESAR + HALIA + BWG PUTIH
PANASKAN MINYAK DLM PERIUK..TUMIS BAHAN KISAR...KACAU SEBENTAR...MASUKKAN CILI KISAR SECUKUPNYA...KACAU LAGI..MASUKKAN TOMATO SUP...tomato puri..DAN MASUKKAN SUP DAGING ATAU TULANG TADI...TUANGKAN KENTANG KISAR TADI KEDLM PERIUK..
JGN LUPA AIR ASAM JAWA, GULA DAN GARAM...PERASAKAN SESEDAPNYA..BUBUH TOK AJI SIKIT..
BAHAN2 SAMPINGAN UNTUK MEE KUAH;
BEBERAPA BIJI TELUR REBUS
SEPEKET FISH CAKE-digoreng & dipotong
2 PEKET FISH BALL-digoreng & dipotong
5 BIJI TAUHU-digoreng & dipotong
SEDIKIT SAWI. & Taugeh di celur
Daun sup n daun bawang dipotong kecil2
Bwg goreng..
Semua bahan2 diatas di atas blh d mkn bersm mee kuah..
No comments:
Post a Comment