Friday 28 June 2013

AYAM MASAK ROSE

Bahan2nya..

2 ekor ayam..potong ikut suka.
1 tin sederhana tomato puri
1 tin tomato soup
Sesudu kecil jintan manis
Sesudu kecil jintan putih..
Santan atau susu cair secukupnya..
Cabai kering kisar secukupnya..
*bawang besar 2 biji
*bawang putih 5 ulas
*seinci halia
Kisar bersama bahan yg bertanda *)
Empat sekawan...(bunga cengkih . Bunga lawang..kulit kayu manis dan buah pelaga)
Sebatang serai..diketuk..
Garam. Gula. Minyak.
Sesenduk sos cili.m

Cara2nya..
Ayam yang  tlah d bersihkan itu hendaklah di gaul garam dan kunyit ..goreng hingga masak..tp jgn garing...
Panas kan sesenduk minyak..tumis serai dan 4 sekawan...bila dah wangi..masukkan cabai dan bahan kisar...masukkan juga sesudu kecil jintan manis dan sesudu kecil jintan manis...bila dah pecah minyak atau di biarkan mendidih seketika...masukkan tomato puri. Tomato soup..dan sesenduk sos cili..biarkan mendidih..masukkan santan atau susu cair.. kemudian masukkan ayam...perasakan ia dgn garam dan gula...
Jgn bubuh serbuk perasa..nanti ayam hancur..
*kalau anda suka boleh masukkan badam yg telah dikisar..kedlm masakan..

Bila dah siap..potong bulat2 sebiji bwg besar serta potong seinci seinci daun sup dan daun bwg..tabur kan kedlm masakan..gaul sekejap jer..tutup api..sedia untuk di hidangkan..
Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment