BAHAN2NYA;
1/2 BIJI LABU...DLM SEKILO LEBIH...KOPEK KULIT DAN REBUS..JGN BUBUH AIR BNYK SANGAT YA...
250 GRAM SANTAN PEKAT
GULA
GARAM
TEPUNG GANDUM 500 GRM...LEBIH KURANGLAH YAA..
AAAAAAAA....LUPA PLK..DAUN PISANG?.PENTING TAUU.
CARA2NYA;
TADIKAN KITA DAH REBUS LABU..BILA DIA EMPUK...KITA LENYEK LAH DIA...API TU PERLAHAN KAN...TENYEH DGN SENDUK....( Tapi kalau sapa ada ilmu kebal..boleh ler ramas dgn tangan)
#pastikan air rebusan jgn bnyk...masa labu dah empuk tu..airnya biar tinggal chapp..chapp..jer..
LEPAS TU MASUKKAN SANTAN , GULA DAN GARAM...KACAU DIA...KEMUDIAN..MASUKKAN TEPUNG..MASA NI TUTUP LAH API...SEDIKIT DEMI SEDIKIT YA...BILA DAH SEBATI..CER RASA LAGI SEKALI OK X...KALAU DAH OK..JOM KITA BUNGKUS...
LAYUR DULU DAUN PISANG TU..KALAU DI BALUT MENTAH2..PECAH HABIH LAH DAUN TU.....KOYAK KAN DAUN PISANG TU SELEBAR DLM SEJENGKAL...LAP DIA KERING DAN BERSIH...DAN CEDUK LAH SESUDU BESAR ADUNAN KEDLM DAUN..DAN LIPATLAH ELOK2..BILA DAH HABIS SEMUA..KUKUS LAH LEPAT ANDA DLM 30 MNT..BILA DAH MASAK..SEJUKKAN ..DANN????...MAKAN LAHH..TUNGGU APA LAGI.
OPPSS..LUPA PLK..SAPA YG NK BUBUH INTI..DPT KAN KELAPA PARUT YG PUTIH + SEDIKIT GARAM...DAN BLHLAH DIBUBUH SEMASA KITA BUBUH ADUNAN TADI..
No comments:
Post a Comment