BAHAN2NYA....
1KG GEPUNG GANDUM
1 PAKET YIS KERING
SEDIKIT GARAM
2 CAMCA SUSU PEKAT MANIS
SEDIKIT MARJERIN..LEMAK SAYUR PUN BOLEH..
3 CAMCA GULA PASIR..
CARA2NYA...
SETENGAH GELAS AIR SUAM DI CAMPURKAN DGN GULA DAN YIS..TUTUP..BIARKAN YIS NAIK..AWASS AIR JGN TERLALU PANAS..NANTI YIS MATI..X MO NAIK..
SEGELAS AIR GARAM..
MASUKKAN TEPUNG KEDLM BEKAS..MASUKKAN SUSU ...TUANG SEMUA YIS YG DAH NAIK TADI...ULI TEPUNG SAMBIL.MASUKKAN AIR GARAM SEDIKIT DEMI SEDIKIT...KALAU X CUKUP AIR..TAMBAH AIR BIASA SEDIKIT DEMI SEDIKIT..BILA DAH JADI DOH..JGN KERAS SANGAT..BIAR MELEKAT KAT TANGAN..LPS TU AMBIK MARJERIN ATAU LEMAK SAYUR ...SAPU DAN ULI DOH.HINGGA LEMBUT DAN X MELEKAT...TUTUP DOH DLM SETENGAH JAM..BAGI DIA NAIK..LEPAS DAH NAIK..TUMBUK DOH...ULI SEMULA.DAN BUAT BULAT2..KECIK BESAR..TERPULANG LAH PADA ORG YG MEMBUATNYA....TAPI..BAGI BULAT TU LEPER..NNTI DIA AKAN NAIK BILA D GORENG...
PANASKAN KUALI...GORENGLAH ROTI KITA..
LEPAS MASAK..BILA DAH SEJUK..BELAHLAH ROTI TI..SILA BUBUH INTI KESUKAAN ANDA..SAMBAL IKAN BILIS KE..SARDIN KERR..DAGING KERR..
SEDIA UNTUK DI MAKAN.....
No comments:
Post a Comment