BAHAN2 NYA;
1CAWAN TEPUNG BERAS
1 SUDU BSR TEPUNG JAGUNG
7 CWN AIR
DAUN PANDAN SECUKUPNYA
SEDIKIT GARAM
1 CWN GULA...
CARA2 MEMBUATNYA;
KISAR DAUN PANDAN DGN AIR..TAPIS..DPT KAN AIR YG BERWARNA HIJAU..KALAU X CUKUP WARNA HIJAUNYA.. BLH TAMBAH PEWARNA..KMUDIAN..MASUKKAN TEPUNG JAGUNG DAN TEPUNG BERAS..SERTA GARAM DAN GULA...sebatikan...kacau diatas api yg sederhana..kacau hingga ada bunyi blup..blup..angkat...
#JANGAN TERKEJUT KERANA ADUNAN CAIR....
#KEPADA YANG TIDAK MASUKKAN GULA DLM ADUNAN...SUDUKAN SESUDU GULA HALUS KEDLM ACUAN...KEMUDIAN..TUANGKAN ADUNAN KEDLM ACUAN..TUANGKAN SEPARUH ACUAN.BIARKAN DIA SEJUK & BEKU..
SEMENTARA ITU KITA SEDIAKAN BHN2 UTK KEPALANYA..
SECAWAN TEPUNG BERAS
7 CAWAN SANTAN..
GARAM SECKP RASA..
CARA2NYA;
CAMPURKAN KESEMUA BHN...KACAU DGN API SEDERHANA...BIARKAN SEHINGGA ADA BUNYI BLUP ....BLUP....LETUPAN KECIL DI PERMUKAANNYAAA....
KEMUDIAN TUANGKAN ADUNAN KEDLM ACUAN YG DAH ADA ADUNAN HIJAU TADI..TUANGLAH SECUKUPNYA..BIARKAN DIA BEKU..
# X PERLU DI KUKUS
KALAU NK MAKN WAKTU BERBUKA..SEELOK2NYA TENGAHARI DAH SIAP......
SELAMAT MENCUBA...JANGAN TAKUT..HASILNYA SEPERTI GAMBAR
NI...
No comments:
Post a Comment