Saturday, 13 July 2013

RASUM SIMPLE

BAHAN-BAHANNYA;

2 SUDU BESAR JINTAN MANIS
2 SUDU BESAR JINTAN PUTIH
1 SUDU BESAR LADA HITAM..nk boh lebih pun blh..
SELABU BWG BESAR..kalau ada bwg merah kecil lagi bagus ..boh lah dlm 5 biji..
4  ULAS BWG PUTIH..basuh dgn kulit2 nya sekali..
HALIA....basuh dgn kulit2 nya sekali..
2 BIJI CILI HIJAU ATAU PUN 5 TANGKAI CILI KERING
DAUN KARI
AIR ASAM JAWA.

CARA-CARANYA;

BASUH KEDUA2 JENIS JINTAN DAN LADA HITAM   ....TUMBUK HINGGA HANCUR...MASUKKAN BAWANG BESAR..TUMBUK LAGI.BG PECAH2..MASUKKAN BWNG PUTIH..TUMBUK PECAH2..x pyh buang kulit..nk buang pun x per..x paksa punnn..
MASUKKAN PULA HALIA...TUMBUK..KEMUDIAN CILI HIJAU..PATAH2 KAN DIA..N TUMBUK SAMPAI PECAH..( haa..baru tau ..nakal sangat...dah di patahkan..kena tumbuk plk sampai pecah..hihihi)..
PANASKAN PERIUK DGN SEDIKIT MINYAK...CUKUP UNTUK MENUMIS JERR...TUMIS SEMUA BAHAN YG DAH KENA TUMBUK TD TU..DAN SEDIKIT DAUN KARI..TUMIS SAMPAI WANGI...MASUKKAN 3 GELAS AIR DAN AIR ASAM JAWA..AGAK2  BIAR MASAM SIKIT..KACAU JGN BAGI MENDIDIH..MASUKKAN GARAM.DAN SEDIKIT GULA..(.sikitttttt jer tau).. jgn boh tok Aji..kerana ia akan merubah rasa....
Kacau lagi...sampai nmpk.mendidih keliling periuk...kacau angkat...

# jangan bagi rasum mendidih atau menggelegak..sbb itu kita kena kacau selalu..tp kalau dah termendidih..jgn buang plk...makanlah ..x mabuk punn....kalau buang..membazirkannnnn...

#kalau anda suka blh tambah dgn ikan kering..ikan talang atau ikan kurau...kalau nak ikan haruan pun boleh bubuh..tapiiiiiiii...semua ikan2 tu kena goreng dahulu yaa...

SELAMAT MENCUBA...
-untuk mkn dgn rasum ni...selain nasi..knor suka gu dia dgn.sambal ikan bilis serta telur dadar..perrrggghhh...mavelos...

No comments:

Post a Comment