Sunday, 14 July 2013

SAGU GULA MELAKA

BAHAN2NYA

500GM SAGU KECIL
2.2L AIR...lebih kurang satu jug sederhana..
1 TIN KACANG MERAH
1TIN JAGUNG MANIS
SANTAN...kalau x suka santan blh guna susu cair..
GULA MELAKA SECUKUPNYA...kalau nk guna gula merah pun ok..tp ingat..selepas masak air gula merah..tlg tapis ya...ada pasir..nnti mkn pasir plk...
KALAU X CUKUP MANIS BLH TAMBAH GULA PUTIH..
SEHELAI DAUN PANDAN..

CARA-CARANYA..

BASUH SAGU DAN TOSKAN
DIDIHKAN 2.2L AIR DIDALAM KUALI...
BILA SUDAH MENDIDIH..TUANGKAN SAGU..KACAU HINGGA MASAK..
-kalau dah x der yg putih2 tu.dh msk lah..tp kalau masih ada sikit2..kira ok dah tuu..
BILA DAH MASAK..SENDUKKAN KEDLM ACUAN..ataupun masukkan ajer kedlm bekas plastik yg org jual soya beku  tu.(.tau fu fah)..kalau dlm bekas tu..satu senduk satu bekas..blh dapat dlm 15 bekas...dan cara ini selamat ...x membazir..blh simpan lama dlm peti sejuk...x habis pun x per..
SIMPAN DLM PETI SEJUK..

UNTUK SIRAPNYA....

MASAKKAN GULA MELAKA DGN SEDIKIT AIR...BILA DAH HANCUR..MASUKKAN SANTAN SERTA SECUBIT GARAM...(garam tu bg rasa ya..baru lemak santan tu naik)
KACAU SAMPAI MENDIDIH..TP AWAS..JGN LAMA..NANTI DIA PECAH MINYAK..X MAU ADA MINYAK TAUU..
SEJUKKAN SIRAP...

CARA KEDUA...

JIKA NAK GUNA SUSU CAIR...GULA KENA MASAK DAN SEJUKKAN...X PERLU MASUKKAN SUSU....KITA MASUKKAN SUSU WAKTU NK MKN NNTI YA..

OK...BILA SEMUA DAH SIAP..MARI KITA HIDANG KAN...NAK SIMPLE...
BUKA PENUTUP BEKAS..SUDU KAN JAGUNG N KACANG MERAH KEDLM BEKAS..TUANG SIRAP BERSANTAN DAN MASUKKAN KETULAN AISSS..DAH SIAPPPP.

#KALAU GUNA SUSU..TUANG KAN AIR GULA....KEMUDIAN SUSU KEDLM BEKAS...JUGA KACANG DAN JAGUNG..

KALAU NK HIDANG DLM BEKAS LAIN..KELUARKAN ELOK2...MASUKKAN DLM...PIRING.. CEDOK JAGUNG DAN KACANG..TUANG SIRAP...BUBUH AIS..MMMMM...SEDAPPPPP..

No comments:

Post a Comment