BAHAN2NYA;
SEBIJI LABU MUDA..SAIZ KECIL
SECEKAK PUCUK LABU
2 BIJI CABAI MERAH
SEBIJI BAWANG MERAH BESAR
SEDIKIT UDANG KERING.
SANTAN SECUKUPNYA
GARAM
CARA2NYA
POTONG LABU IKUT SUKA
SIANG PUCUK LABU..kalau boleh selinap bulunya setakat yg boleh.POTONG PENDEK2.
HIRIS CILI MERAH N MAYANGKAN BAWANG...
BASUH UDANG KERING.
MASUKKAN SEMUA BAHAN KECUALI PUCUK LABU DGN SANTAN..KEDLM.PERIUK..TAMBAHKAN AIR TAKAT SETENGAH DARI BAHAN2 TADI..DIDIH KAN IA HINGGA LABU SEPARUH EMPUK..LPS TU MASUKKAN PUCUK LABU..BILA DAH MENDIDIH..DAN EMPUK LABU BERSAMA PUCUKNYA..MASUKKAN PATI SANTAN...DAN JGN LUPA GARAM....KACAU PERLAHAN.JGN TINGGAL...NANTI BERKEPALA X SDP...BILA DAH MENDIDIH ANGKAT..MAKAN LAH DGN NASI PUTIH...JOM KITA BUAT SAMBAL SOTONG..BLH MKN DGN SAYUR LEMAK LABU N PUCUK NI..
No comments:
Post a Comment