BAHAN2NYA
4 CWN TEPUNG PULUT
1 CWN TEPUNG GANDUM
SEDIKIT GARAM
AIR SECUKUPNYA.
INTI KELAPA/ INTI KACANG SECUKUPNYA.
MINYAK UNTUK MENGGORENG.
LENGA /BIJAN..
1 CWN TEPUNG GANDUM
SEDIKIT GARAM
AIR SECUKUPNYA.
INTI KELAPA/ INTI KACANG SECUKUPNYA.
MINYAK UNTUK MENGGORENG.
LENGA /BIJAN..
CARA2 MEMBUATNYA
CAMPURKAN TEPUNG GANDUM DAN TEPUNG PULUT...ULI DENGAN AIR GARAM...DOH BIAR LEMBUT..JGN LEMBIK YAAA..
REHATKAN DOH LBH KRG 1/2 JAM...KEMUDIAN BULATKAN DOH...LEPER2 KAN DIA..MASUKKAN INTI...TUTUP SEMULA KUIH DAN GOLEK LAH KUIH DI ATAS BIJI BIJAN/LENGA..BUAT SAMPAI HABIS..
PANASKAN KUALI...API SEDERHANA.GORENGLAH KUIH ONDE2 HINGGA KEKUNING KUNINGAN..
REHATKAN DOH LBH KRG 1/2 JAM...KEMUDIAN BULATKAN DOH...LEPER2 KAN DIA..MASUKKAN INTI...TUTUP SEMULA KUIH DAN GOLEK LAH KUIH DI ATAS BIJI BIJAN/LENGA..BUAT SAMPAI HABIS..
PANASKAN KUALI...API SEDERHANA.GORENGLAH KUIH ONDE2 HINGGA KEKUNING KUNINGAN..
#KUIH ONDE2 NI..SEDAP TAPI LUARANNYA MACAM TNH MUSIM KEMARAU..TAPI KUIHNYA MACAM TANAH MUSIM HUJAN..
JANGAN TAKUT MENCUBA YA..
No comments:
Post a Comment