Rasepi bihun sup
Sebungkus bihun..rendam kejap..didihkan air..toskan bihun tadi dan masukkan dlm air didih.tadi...bila kita picit bihun..kelihatan lembut dan putus...dah masak ler tu...tutup api..tos kan bihun..
Utk sup
1 ekor ayam
Sebungkus sup bunjut.. (keluarkan isinya..basuh dan tumbuk halus)
1 ketul kiub ayam
2 biji buah tomato
Bwg besar + bwg putih + halia = kisar halus..agak2 dlm 2 senduk gulai..
Garam.sedikit taugeh mentah..
Cara2nya..
Tumis sup bunjut yg tlh d tumbuk tadi..masukan pes bahan2 kisar..dh wangi..masukkan air..biar didih kejap..masukkan ayam..dan tomato biji yg d belah 4..masukkan kiub..biarkan sampai ayam masak..perasakan dgn gram nya..bila dah ok..tutup periuk..tutup api..siap..masa nk makan bihun sup nanti..taburkan bwg goreng .
Utk sambalnya..
Rabus bbrapa tangkai cili kering..basuh dan toskan..masukkan dlm pengisar...masukkan juga bbrapa biji cili kecil..ikut ya..nk pedas mcm mn..masukkan sebiji bwg besar + 3 ulas bwg putih..potong2.dulu bwgnya ya..kemudian.masukkan sesudu besar minyak masak..kisar halus.. panas kan minyak masak..boh lebih minyak ya..tuang bahan2 yg tlh d kisar tadi..kacau kejap..masukkan plk sedikit air asam jawa..dan kicap lemak manis...kacau..masukkan gula dan asam..biarkan kuah pekat..ok..siap
#utk hiasan dlm bihun sup..telur rebus bbrapa biji..fishball..fish cake . .tauhu goreng..taugeh mentah....daun sup/daun bwg..bwg goreng..
No comments:
Post a Comment