Thursday, 30 April 2015

BIHUN SUP

Rasepi bihun sup

Sebungkus bihun..rendam kejap..didihkan air..toskan bihun tadi dan masukkan dlm air didih.tadi...bila kita picit bihun..kelihatan lembut dan putus...dah masak ler tu...tutup api..tos kan bihun..

Utk sup
1 ekor ayam
Sebungkus sup bunjut.. (keluarkan isinya..basuh dan tumbuk halus)
1 ketul kiub ayam
2 biji buah tomato
Bwg besar + bwg putih + halia = kisar halus..agak2 dlm 2 senduk gulai..
Garam.sedikit taugeh mentah..

Cara2nya..

Tumis sup bunjut yg tlh d tumbuk tadi..masukan pes bahan2 kisar..dh wangi..masukkan air..biar didih kejap..masukkan ayam..dan tomato biji yg d belah 4..masukkan kiub..biarkan sampai ayam masak..perasakan dgn gram nya..bila dah ok..tutup periuk..tutup api..siap..masa nk makan bihun sup  nanti..taburkan bwg goreng .

Utk sambalnya..

Rabus bbrapa tangkai cili kering..basuh dan toskan..masukkan dlm pengisar...masukkan juga bbrapa biji cili kecil..ikut ya..nk pedas mcm mn..masukkan sebiji bwg besar + 3 ulas bwg putih..potong2.dulu bwgnya ya..kemudian.masukkan sesudu besar minyak masak..kisar halus.. panas kan minyak masak..boh lebih minyak ya..tuang bahan2 yg tlh d kisar tadi..kacau kejap..masukkan plk sedikit air asam jawa..dan kicap lemak manis...kacau..masukkan gula dan asam..biarkan kuah pekat..ok..siap

#utk hiasan dlm bihun sup..telur rebus bbrapa biji..fishball..fish cake . .tauhu goreng..taugeh mentah....daun sup/daun bwg..bwg goreng..

No comments:

Post a Comment