Sunday, 26 April 2015

NASI AYAM KAK NOR

Nasi Ayam..

A)..untuk ayam
1 ekor ayam..belah 2..basuh bersih2..(ayam jgn di buang kulitnya ya)
Bwg besar + bwg putih + halia = kisar dan gunakan nya untuk di gaul bersama ayam dan perap kan selama 30mnt...

B)..untuk sup

Rebus ayam yg diperap tadi dgn air secukupnya..serta seketul kiub pati ayam...sederhanakan api..bila ayam dah separuh masak..angkat ayam tadi ..tutup api.. (air sup tu agak2 utk masak nasi dan sup serta nk masak kicap dan sambal)

C)..persediaan utk ayam selepas direbus...

Perap ayam yg separuh masak tadi dengan
Kicap lemak manis
Sos tiram
Madu
Minyak bijan..
Biarkan seketika..sementara itu jom kita masak nasi..

D) untuk nasi

1 kg beras..basuh dan masukkan dalm rice cooker..

Sediakan periuk kecil atau kuali..panaskan

4 camca besar majerin..tumis kan 4 sekawan...kemudian masuk kan..pes bawang kisar.. (bwg merah + bwg putih + halia) agak2 dlm 2 senduk gulai...
Kemudian masukkan sekotak susu penuh krim.. (250ml)..sedikit pewarna kuning dan sedikit garam..biarkan ia mendidih..tutup api..tuang kan kedlm rice cooker tadi..tambah kan air rebusan ayam tadi utk mencukup kan air utk memasak nasi..masukan daun pandan...dan 'on' rice cooker...sepanjang proses memasak nasi..pasti kan 3 kali kacau nasi dlm ricr cooker ya..supaya periuk x off sblm air nasi kering..

E) mai goreng ayam plk..
Panas kan sekilo minyak..kemudian..goreng  ayam yg di perap tadi.. angkat dan sejatkan..

F).untuk kicap..
.kicap perapan ayam tadi jgn buang..masak kan ia dgn sesenduk air rebusan ayam tadi..biarkan mendidih..

G)..untuk sambalnya..
5 biji cili merah hidup + 4 ulas bwg putih..= kisar..
Masukkan dlm periuk..tambah kan dgn sedikit air rebusan..sedikit cuka..sedikit  gula dan garam juga sedikit tomato sos..masak hingga agak pekat....

H)..untuk sup..
Air rebusan tadi..perasa kan dgn sedikit garam..masukkan hirisan daun sup dan.daun bwg serta bwg goreng . .

No comments:

Post a Comment