Monday, 6 April 2015

LOMPANG PANDAN KAK TON

Resepi lompang pandan tepung beras

11/2 cwn tpg bras
1/2  cwn tpg gandum
3/ 4 cwn gula ( klau x mau mnis bleh krgkn ikut ctrasa)
1 smkn air kapur
1 sdt gram
41/2 cwn air
10 helai daun pandan dblen
dgn satu cwn air yg dats
Sedikit pwarna hijau

Satukan smua bhn² tpg, gula, garam, air kpur dan   tpiskn air daun pndan dan pwarna hijau msukn kdlm tpg kcau rata bila semuanya sdah larut rasa dulu sikit cukup gula n garam skali lagi tapiskn tpg tadi kdlm kuali ( kak ton suka guna kuali sbb sng nak kcau) kacau tpg tadi datas api,  bila nmpak mcm nak beku jgn smpai pkat angkat tpg tadi...
* Sblum kacau tpg dlm kuali pnaskan kukusan dulu dgn api sdrhana.
Msukn tpg yg sdah dkcau kdlm loyang dan kukus lebih kurang 30 mnt...lama kukus lagi elok...
Alaskn pnutup kukusan dgn kain nipis utk mngelakkn dri air minitik dats kuih..
Bhn kuahnya
4 cwn sntan
2 smkn tpg beras
Sdikit garam
Stukan smuanya kcau datas api yg prlahan shingga ianya mndidih nak pkat kcau lama sikit klau x mau... mndidih dah cukup..
* Adunan ni lembut kak ton suka klau nak kras sikit bleh krgkan air ... Slmt mncuba adik²ku...

No comments:

Post a Comment