Saturday, 24 January 2015

MI KARI

BAHAN2NYA;

UNTUK KUAH
4 PAKET SERBUK KARI DAGING
2 BIJI BWG BESAR*
4 ULAS BWG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
4 SEKAWAN
DAUN KARI
3 URAT KACANG PANJANG..POTONG SEINCI2
2 BIJI KENTANG.POTONG KECIK2..
SANTAN SECUKUPNYA
MINYAK  MASAK UTK MENUMIS..

UTK SAMBAL;
2 SENDUK CILI KERING KISAR
1 BIJI BWG BESAR*
3 ULAS BWG PUTIH*
SEDIKIT HALIA*
(Bahan2 yg bertanda * boleh dikisar bersama..utk kuah dan utk sambal)

BAHAN2 LAIN YA!

2 PAKET MI KUNING..DIDIHKAN AIR..CELUR KEJAP..TAPIS N BASUH ME..KALAU ADA MINYAK ZAITUN..LUMUR SIKIT KAT.ME TU)
1 EKOR AYAM..BUBUH GARAM KUNYIT..GORENG..(dgn mggunakan pisau lebar hempuk ayam goreng..jadi penyek..potong2 ayam tu)
BEBERAPA BIJI TELUR REBUS..kopek dan belah 4
3 BIJI TAUHU..GORENG YA..potong kecil2
FISH KEK/FISH BALL...GORENG  DULU
KERANG REBUS (KALAU SUKA)
DAUN SUP/DAUN BAWANG..(potong kecik2)
BWG GORENG..
SEDIKIT TAUGEH..

CARA2 MENYEDIAKANNYA;

PANASKAN MINYAK DLM PERIUK..TUMIS PES BWG KISAR...N MASUKKAN 4 SEKAWAN...KACAU..MASUKKAN DAUN KARI..KACAU LAGI..MASUKKAN.REMPAH..MASUKKAN AIR.4.MUG (NNTI KALAU X CUKUP..TAMBAH LAGI)MASUKKAN KENTANG..BIARKAN KUAH MENDIDIH...DAN KENTANG EMPUK..MASUKKAN SANTAN  ..KACAU LAGI..MASUKKAN KACANG PANJANG DAN GARAM JUGA SERBUK PERASA.. MASUKKAN JUGA AIR ASAM JAWA..DIA CUKUP RASA..TUTUP API..

UTK SAMBAL;

TUMIS PES BWG(MINYAK BOH LBH SIKIT..MASUKKAN CILI KISAR..MASUKKAN GRAM GULA DAN SERBUK  PERASA.air asam jawa...SAMBAL BIAR PECAH MINYAK..

BILA NAK MAKAN.
PANASKAN KUAH..DALAM MANGKUK...MASUKKAN...+AYAM GORENG + TAUHU + FISH BALL /FISH KEK..TAUGEH MENTAH..+ DAUN SUP/BWG...BWG GORENG..JGN LUPA SAMBAL NYA..

DAP SIAP..MAKAN LAH!

No comments:

Post a Comment