Paru goreng cili..
paru@lempong lembu
Cili merah@cili kering yg dblend
Minyak tuk mnnggreng
Tepung gandum
Bwg putih n bwg merah tumbuk
Air asam jwa skit
Telor sebji
Garam,srbuk kunyit
Ajinomoto,gula
Bwg besar ptong bulat2..
(smua bhan ikot bnyak mna paru@lempong 2 tuk dmsak,agk2 jer)
cara msak
Mula2 bsuh dulu paru@lempung lembu brsih2 ngn tepung gndum,
Dh bersih,rebus smpai empuk..dh empuk,tos kn bg air rbusan pd paru@lempung td kluar,dh tos bleh lh dptong2 n msukkn garam n srbuk knyit n sebji telor(klau bnyak paru guna 2bji telor
Kmudian pnas kn minyak n goreng kn paru@lempung td (jgn garing sgt) sambil mnggoreng,bleh.lah tumbuk bhan bwg putih n bwg merah,dh siap goreng,tumis kn bwg yg dh tumbuk td agak2 dh kning msuk kn cili blend td tumis smpai pcah mnyak,klau nk bkuah skit msuk lh air,ckit
Pastu msuk air,asam jwa ckit,garam,gula,ajinomoto scukup rasa
Pastu msukkan paru@lempung td n kcau bg sbati..last skli msukkan bwg besar ptong bulat2 td. Kcau lg n bleh lah d angkat n hidangan...
Bahan2 nie,smua pkai agak2 jer
selamat mncuba
No comments:
Post a Comment