Resepi pastri creampuff (1adunan dapat 48 biji macam tu bergantung kepada nozzle)
100 gm butter
1 cawan air 250ml
150 gm tepung gandum
secubit garam
4 biji telur
1 sdk esen vanila
Cara-cara
1 ) Masakkan butter dalam air sehingga butter cair. Api slow je.
2) Masukkan tepung & garam. Ye.Jangan pelik Hahaha. Tutup api terus kacau cepat-cepat supaya air tak tersejat. Kalau lambat nanti air kurang dan adunan jadi keras.
3) Dah sebati tu biarkan doh sejuk. Kina nak cepat masuk dalam peti. hahahah.
4) Pukul telur dan esen vanilla pakai sudu pon boleh.
5) Masukkan telur sket demi sket dalam doh tadi sambil pukul dengan mixer sampai sebati.
* kalau agak2 lembik kurangkan telur.
6) Panaskan oven 200 celcius.
7) Pipingkan adunan tadi ke atas dulang. (kina pakai nozzle sederhana kecik bentuk bintang 8 bucu, 2 x setengah pusing mende tu)
8) RENJIS air sebelum masuk oven. (penting utk die menggebu n mengembang dgn jaya)
9)15 min pertama bakar dalam 200 celcius, kemudian turunkan suhu 180 celcius selama 15-10 min bergantung kepada oven. (Jangan selalu buka oven nanti tak naik gebu)
10) Dah siap, belah sket dan pipingkan inti kastad.
Filling inti kastad (Kina tak gemar manis sangat jadi ejas la ape yang patut)
6 sudu besar kastad
1/2 cwn susu cair( baru berlemak)
3 cwn susu segar
Esen vanila
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat
Cara-cara
1) Campurkan semua bahan-bahan dan gaul sebati.
2) Masak atas api kecil & kacau sentiasa. Api jangan besar. Sedang-sedang saja.
3) Sampai bergelegak baru tutup api. Kalau tutup awal nanti kastad rasa tak masak dan rasa ketepungan sangat.
4) Terus masuk piping bag. Sejukkan boleh nak terus piping dalam puff pun boleh. Biasa kina buat inti masa tunggu adunan puff sejuk.
5) Tabur gula icing atas creampuff.
Siap..
No comments:
Post a Comment