Tuesday, 31 March 2015

SERI MUKA (YATIE..SINAR KEHIDUPAN KU)


Bahan-Bahan Utk Lapisan Atas

1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung beras
1 sudu besar tepung kastad
250 gm gula pasir
2 biji telur
250 ml santan pekat
1 sudu kecil pewarna hijau 
2 sudu kecil pandan paste(nak lagi sedap guna 5 helai daun pandan dan kisar bersama air di atas, tapiskan dulu)

Cara caranya :

Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periukMasak sehingga naik wap dan sentiasalah di kacau guna whisk. Tuang ke atas lapisan bawahKukus selama 30 minit.(Lap penutup kukus 5 minit sekali, Kalau guna steamer trio, tak perlu lap..biarkan masak sampai 30 minit)Angkat kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah potong kuih guna pisau plastik.

Bahan2 Lapisan Bawah:-

500 gm beras pulut
300 ml santan
pekat2 tsp garam halus

Cara2nya:-

Rendam pulut sekurang2nya 4 jam.Basuh bersih & toskan. Masukkan pulut bersama santan, air dan sedikit garam ke dlm loyang yg beralas plastik. Sebelum masukkan pulut, pastikan di sapu sedikit minyak keliling loyang.Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit.Apabila pulut masak, gaul hingga sebati.Tekan2kan dalam loyang 10x10x2". Bahan-Bahan Utk Lapisan Atas
1 cawan tepung gandum1 sudu besar tepung jagung1 sudu besar tepung beras1 sudu besar tepung kastad250 gm gula pasir2 biji telur250 ml santan pekat1 sudu kecil pewarna hijau 2 sudu kecil pandan paste(nak lagi sedap guna 5 helai daun pandan dan kisar bersama air di atas, tapiskan dulu)Cara caranya :
Bancuh semua bahan bahan diatas, tapis ke dalam periukMasak sehingga naik wap dan sentiasalah di kacau guna whisk. Tuang ke atas lapisan bawahKukus selama 30 minit.(Lap penutup kukus 5 minit sekali, Kalau guna steamer trio, tak perlu lap..biarkan masak sampai 30 minit)Angkat kuih dan biarkan betul2 sejuk barulah potong kuih guna pisau plastik.

Yatie at 3:37 PM

Rasepi knor copy kat google..tq tuan punya rasepi.
YATIE.

No comments:

Post a Comment