BAHAN2NYA;
●● UNTUK NASINYA...
1KG BERAS NASI DAGANG
500GM BERAS PULUT
(CAMPURKAN KEDUA2 NYA DAN RENDAM 8 JAM ATAU SEMALAMAN)
BEBERAPA BIJI BAWANG MERAH..DIHIRIS NIPIS2..
SEINCI HALIS DIHIRIS NIPIS2..
2 SUDU BESAR HALBA..
1/2 KG SANTAN.. (AMBIL SECAWAN + DGN 1CAWAN AIR..JADI SANTAN CAIR..KALAU PERLU TAMBAH LAH SEDIKIT AIR LAGI..
BASUH BERSIH2 BERAS CAMPURAN NASI DAGANG..DAN KUKUS HINGGA SEPARUH MASAK..ANGKAT PULUT...MASUKKAN KEDLM BEKAS LAIN DAN.MASUKKAN SANTAN CAIR..
GAUL HINGGA SEBATI...SANTAN NI AGAK MEMBASAH NASI YG DI KUKUS TADI.
MASAK LAGI HINGGA NASI MASAK..ANGKAT DAN MASUKKAN PATI SANTAN BERSAMA BAWANG MERAH YG DI HIRIS NIPIS2..HALIA YG TELAH DI POTONG NIPIS SERTA HALBA..GAUL SEBATI DAN KUKUS SEKEJAP LAGI..DAN BOLEH LAH DI ANGKAT..
#JANGAN LUPA YA..DLM SANTAN MASUKKAN GARAM YA..
UNTUK LAUKNYA;
#1.5 KG IKAN TONGKOL .. POTONG SEKETUL2 YA..(KALAU BOLEH PASTI KAN TONGKOL HITAM YANG ISINYA KERAS TU)
# 4 KEPING GULA MELAKA
#10 KEPING ASAM GELUGUR
#4 BATANG SERAI*
#SEDIKIT LENGKUAS, KUNYIT HIDUP, CILI PADI*
#2 BIJI BAWANG BESAR*
(KISAR KESEMUA BAHAN2 YG BERTANDA *..KISAR SEKALI PUN BOLEH)
#SATU SENDUK KECIL CILI KERING KISAR..
#SANTAN 250GM..
#MINYAK UNTUK MENUMIS..
#GARAM & GULA
●CARA2 MENYEDIAKANNYA..
REBUS IKAN DENGAN GULA MELAKA SELAMA LEBIH KURANG SEJAM..
●TUMIS BAHAN2 KISAR..KACAU JAP..MASUKKAN CILI KISAR...KACAU LAGI..DAN MASUKKAN IKAN YANG TELAH DI REBUS TADI BERSAMA AIRNYA SEKALI..
DIDIH KAN SEKEJAP..MASUKKAN SANTAN DAN GARAM SERTA GULA...BIARKAN KUAH MENJADI PEKAT...RASA DULU KUAHNYA..DAH OK.
BLH TUTUP API..
No comments:
Post a Comment