Sunday, 1 March 2015

AYAM PALEMBANG.. (Norlida aida)

Ayam Palembang...

Bahannya..

1kg...Ayam..
10biji..cili merah-blender
10biji bawang merah-blender..
3ulas bawang putih-blender..
1inci halia-blender..
5biji buah keras...
1batang serai-dititik..
1cawan susu cair..
(dicampur bersama 1biji limau nipis)..
2 sudu makan Tomato puri...
Minyak masak..garam dan gula...
Air..secukupnya..

Bahan Tumis
5 biji bawang merah.
1sudu besar serbuk ketumbar..
1sudu kecil serbuk jintan manis..
1sudu kecil serbuk jintan putih...
1inci kulit kayu manis..
3biji buah pelaga..
1kuntum bunga lawang..

Caranya...
1)...panaskan minyak...masukkan bahan tumis...buah keras...serai...dan tumis sampai naik baunya..
2)...masukkan bahan yg di bender tadi...tumis hingga garing...
3)..setelah itu masukkan susu yg di campurkan limau nipis tadi..tomato puri...gula...garam...kacau biarkan kuahnya pekat...baru masukkan ayam...kacau...masukkan air secukup yg diperlukan..
4)...Biarkan hingga ayam masak..
5)..Bila dah masak bolehlah dihidangkan & hias dengan kacang peas...jika suka..

Selamat Mencuba...

No comments:

Post a Comment