Bahan2nya;
●500grm kacang hijau
●500grm santan beli
●gula merah atau gula melaka
●gula putih dan garam secukupnya
●2 helai daun pandan..di carij2 dan di simpul.
●1\2 cawan sagu kecil..basuh dan toskan..
Cara2nya;
■pilih dulu kacang hijau tu..batu ke..yg rosak ke kutip buang dulu noo..
Lepas tu rebus sampai sepruh kembang..bila dah separuh kembang masukkan sagu kecil..
■biar kan hingga kacang kembang..pasti kan airnya jgn terlalu banyak..nanti cair bubur x best..pekat sangat pun x syok jugak kan!
■masukkan seketul atau beberapa keping gula melaka...jika gunakan air gula merah..masukkan hingga warna bubur bertukar sahaja..jgn tuang bnyk ya..x sdp..kuah bubur akan bertukar rasa..
■masukkan 2 senduk gula pasir..bila dah hancur
■masukkan santan..dan daun pandan..
■masukkan garam sedikit demi sedikit...
Lebih atau kurang garam mempengaruhi rasa bubur kacang anda.
■biar kan bubur mendidih bbrpa kali..AWAS!
Jangan biarkan lama2 mendidih..nnti santan akan pecah minyak..hancussss!!!!...
Jom cuba!
No comments:
Post a Comment