Kek Lapis Kukus Asam Manis 
     
 Bahan-bahan (loyang  9x9x3 inci)
  
    5 biji telor gred A (yang sejuk dari fridge)
    1 1/4 cwn gula halus
1 sudu besar ovallette
    2 cwn tepung gandum
    1 sudu kecil baking powder
    150 ml susu cair
    1/2 sudu kecil garam
    100 gm minyak jagung/masak
    1 sudu kecil esen vanila
    beberapa titis pewarna kuning dan hijau
    asam manis secukupnya (hawflakes, lagi bnyk lagi sedap)
Cara Membuat:-
 
    Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk dan ketepikan dahulu.
    Pukul gula dan telur hingga kembang. Setelah kembang masukkan 
ovallete dan pukul lagi sehingga betul2 kembang dan gebu. Masukkan 
minyak jagung/masak dan digaul sebati.
    Masukkan tepung dan 
b.powder yg telah di ayak berselang seli dengan susu dan masukkan esen 
vanilla. Gaul sebati dan bahagikan pada 2 bahagian....letak pewarna 
kegemaran.
    Loyang dialas kertas dan sapu sedikit mentega. 
Letak adunan hijau dulu, ratakan permukaannya dan susun asam manis di 
atas permukaannya... kukus selama 10 minit dalam kukusan yg telah 
dipanaskan dulu.
    Buat pula lapisan kuning, ratakan dan tabur
 susun asam manis di atas permukaannya dan kukus lagi 10 minit. Ulang2 
lapisan sampai adunan habis.
    Untuk lapisan yang akhir, kukus selama 20 min supaya kek masak keseluruhannya.
    Setelah kek masak, angkat dan biarkan di dalam loyang selama 10 
minit kemudian baru diterbalikkan di atas redai supaya sejuk.
(RASEPI EJ)
 
 
No comments:
Post a Comment