*** APAM BERAS KELAPA PARUT***
1 cwn nasi
1 cwn t.gandum
1 cwn t.beras
1/2 cwn brown suger
1/4 cwn gula pasir
1 1/4 cwn air
1/2 sudu kecil yis ( mauripan )
1/2 cwn kelapa parut ( yg putih shj )
Secubit garam
CARA CARA :-
1.) Blend nasi & air hingga hancur
2.) Masukkn brown suger, gula pasir dan
blend sekali
3.) Dalam bekas lain satukn t.gandum,
t.beras, kelapa ,garam & yis kacau sebati
4) Kemudian masukkn tepung yg dikacau
ke dlm gula tadi dan blend semuanya
sehingga hancur & sebati
5.) Perap selama 3 jam, kmudian bahagikn
kpd 3 warna dan masukn kedlm
acuan dgn menggunakn sudu mkan
selang seli, kukus 15 minit masak
angkat sedia utk dihidang.
( ADUNAN INI BOLEH DAPAT 13 CWN )
SELAMAT MENCUBA
(Rasepi Ros)
No comments:
Post a Comment