Sunday 16 June 2013

Kacang kasturi

Bahan2nya..

500gm kacang hijau
Sebiji kelapa parut
400gm tepung gandum
Gula secukupnya..
Sefikit garam
Minyak untuk menggoreng.

Cara2 nya..

Kacang hijau tu..tolong pilih sikit sikit ya.,,kalau ada batu ker..buang dulu ya...
Betsihkan dan rebus hingga kembang pecah2..mcm nk buat bubur...masukkan gula dan garam..bila dah cukup rasa,,,masukkan kelapa parut...biarkan air nya tinggal sedikit....kecilkan api...masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul
Sebatikan dia...adunan jgn keras...tepung gandum guna secukupnya sahaja...
Gelek nipiskan adunan..bentukkan kuih....kuih blh disimpan sehingga bbrpa hari dlm peti ais..seblm goreng..

Tepung celup..

3 cwn tepung beras
Garam
Pewarna kuning
Sedikit air kapur..
Air

Caranya..gaul sebatikan bahan2 itu seperti adunan tepung celup goreng pisang..

Panaskan minyak dlm kuali...celup kuih dlm tepung celup..gorenglah hingga masak...

Selamat mencuba..

No comments:

Post a Comment