Tuesday, 25 June 2013

IKAN CENCARU SUMBAT

Sambalnya..
8 biji cabai hidup merah.. patah-patahkan...dia...
Beberapa biji cabai kecik...nak pedas lebih..bubuh lebih..
Sebiji bwg besar..dimayang kasar
4 ulas   bwg putih..dimayang kasar
Sebiji tomato-dibelah 6..
Sedikit belacan
Sebatang serai-di racik halus..
Air asam jawa seckp nya.
Garam n serbuk perasa..
Sedikit minyak..

Cara membuatnya..

Masukkan sedikit minyak kedlm kuali...
Masukkan semua bahan2 kedlm kuali..
Kecuali asam. Garam dan serbuk perasa..goreng sehingga cabai layu..masukkan air asam jawa.grm dan serbuk perasa...
Kemudian kisar semua bahan2 tadi..jgn tmbh air..ckp air asam jawa tadi...kemudian ketepikan..
Mari kita proses ikan nya plk..

Untuk ikan...

Beberapa ekor ikan cencaru..ada juga org guna ikan kembung..
Belah bahagian belakangnya..kalau x tau suruh jer org jual ikan kat market belah siap2...balik pesiang jerr...
Setelah ikan d  bersihkan..masukkan sesudu sambal tadi...masukkan elok2...buat sampai habis...
Didlm kuali..panaskan masukkan minyak ...kak nor cadangkan guna kuali yg leper.sbb sng masa kita nk balik kan ikan...di samping tu...sambal nya x keluar...kalau guna kuali biasa..selalunya habis sambalnya keluar..kalau nak bakar pun blh jugak..
Setelah semua ikan dan masak...hidang dlm pinggan cantik..bg nmpk menarik..baru syok nk mkn pun..kannn..

Potong bulat bulat dua biji bwg besar...dlm kuali masukkan minyak bbrapa  camca..tumis bwg besar yg tlh di potong bulat tdi..bila wangi..masukkan sambal yg lebih tadi...kacau sebentar dan tuangkan keatas ikan tadi..siappp..

No comments:

Post a Comment