Bahan2nya;
1 ekor siakap/kerapu atau ikan merah.
3 sudu besar sos cili Thai
2 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos tomato
2 camca cuka apple atau cuka biasa....blh juga asam jawa..
Sepeket baby jagung-potong suka hati
Setengah btg carrot-dipotong ikut suka
Sedikit bunga kubis-dipotong ikut suka
Sedikit capsicum atau cili hidup....dipotong potong jerr
Bawang besar dicincang atau pun dipotong sesuka hati
Cara2nya
Gaul ikan dgn garam kunyit...goreng dan letakkan dlm pinggan...
Satukan semua sos....tambahkan sedikit air...supaya tdk terlalu pkt..( air tu klau ada air rebusan daging lagi sdp)
Tumis bawang....kemudian masukkan sos..didihkan kejap...masukkan sayur sayuran dan cili...kacau bbrapa minit.bubuh cuka.kmdn mskkan daun sup n daun bawang yg d potong seinci..angkat dan tuang kedlm ikan..siap..x perlu masukkan sebarang perasa..semua rasa dah ada..
No comments:
Post a Comment