Sunday, 15 February 2015

WADAI KIPENG

WADAI KIPENG

Bahan- bahan:

4 cawan tepung pulut
pewarna
air secukupnya (sy ganti dgn santan cair)
Sedikit garam
4 cawan santan pekat
2 cawan air
2 cawan gula perang
1 cawan gula putih
1 cawan sagu biji yang direndam
daun pandan

Cara-cara:

  1. Campurkan tepung pulut dgn santan cair , garam dan titiskan  pewarna.Uli dan bentuhkan doh menjadi bulat..kemudianleperkan sedikit  dan tekan bahagian tengah nya (sy tak buat..sy bentuk bulatkan sahaja)
2. Panaskan air , santan dan gula dan masukkan adunan tepung pulut yang diuli tadi.
3. Masukkan sagu dan pandan.
4. Biarkan mendidih atau sehingga tepung pulut telah timbul.
5. Sedia dihidang.

  Sekali tgk macam butir nangka..macam candil pun ader juga..rupanya dari  maklumat yang baru diterima wadai kipeng nih pengat org banjar..ader  juga yang diletakkan inti didalam nya.

No comments:

Post a Comment