WADAI KIPENG
Bahan- bahan:
4 cawan tepung pulut
pewarna
air secukupnya (sy ganti dgn santan cair)
Sedikit garam
4 cawan santan pekat
2 cawan air
2 cawan gula perang
1 cawan gula putih
1 cawan sagu biji yang direndam
daun pandan
Cara-cara:
1. Campurkan tepung pulut dgn santan cair , garam dan titiskan pewarna.Uli dan bentuhkan doh menjadi bulat..kemudianleperkan sedikit dan tekan bahagian tengah nya (sy tak buat..sy bentuk bulatkan sahaja)
2. Panaskan air , santan dan gula dan masukkan adunan tepung pulut yang diuli tadi.
3. Masukkan sagu dan pandan.
4. Biarkan mendidih atau sehingga tepung pulut telah timbul.
5. Sedia dihidang.
Sekali tgk macam butir nangka..macam candil pun ader juga..rupanya dari maklumat yang baru diterima wadai kipeng nih pengat org banjar..ader juga yang diletakkan inti didalam nya.
Sunday, 15 February 2015
WADAI KIPENG
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment