Monday 8 September 2014

DALCA

BAHAN-BAHANNYA;

600GM TULANG.. 
4 BATANG RAMUNGGAI..PESIANG
10 BIJI KENTANG...KUPAS  DAN BELAH 2
2 BIJI TOMATO..BELAH 4
SEBIJI LOBAK MERAH..
3 BIJI TERUNG BULAT..
1 CAWAN KACANG PARPU/DHAL
4 PAKET KECIL REMPAH DAGING
SEDIKIT DAUN KARI
2 BIJI BAWANG BESAR..KISAR
6 ULAS BAWANG PUTIH..KISAR
SEDIKIT HALIA..KISAR BERSAMA BWG PUTIH DAN BWG MERAH TADI..
4 SEKAWAN..
SANTAN SECUKUPNYA..
4 BIJI CILI HIJAU
SEDIKIT AIR ASAM JAWA..

CARA-CARANYA;

REBUS KACANG DAL HINGGA EMPUK..
..MASUKKAN REMPAH DAN KACAU HINGGA MENDIDIH..MASUKKAN BAHAN2 KISAR..MASUKKAN TULANG.BIARKAN HINGGA DAGING YG ADA DITULANG EMPUK..KEMUDIAN ..MASUKKAN JUGA SEMUA SAYUR -SAYURAN..DAN JUGA TOMATO SERTA CILI HIJAU..BIARKAN MENDIDIH..KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN..TENGOK DULU TAKAT MN MAU..MASUKKAN 300 GM SANTAN..X CUKUP TAMBAH YA..BILA UBI DAN SEMUA BENDA DAH EMPUK..MASUKKAN SEDIKIT AIR ASAM JAWA..DAN GARAM..RASA..DAH OK
.TUTUP API..DALAM KUALI LAIN..PANASKAN SESENDUK MINYAK..TUMIS BAWANG MERAH BERSAMA 4 SEKAWAN DAN DAUN KARI HINGGA WANGI..TUANG KE DALAM DALCA TADI..TUTUP .NAK MAKAN.NNTI..BARU KACAU..



No comments:

Post a Comment