BAHAN2 NYA
2 cwn beras...bersihkan..
300grm daging....bersih dan potong kecil2
3 biji bwg besar
5 ulas bwg putih
Sedikit halia..
Sesudu halba
Santan secukupnya.
Udang basah atau udang kering
Daun sup/ daun bawang
Garam secukupnya..
CARA2 MEMASAK
2 BIJI BWG BESAR + BWG PUTIH + HALIA = KISAR.
REBUS BERAS DGN DAGING + HALBA + BAHAN KISAR SEHINGGA BERAS KEMBANG...DAGING PUN DAH MASAK...KALAU GUNA UDANG BASAH..BERSIHKAN UDANG....
MASUKKAN SANTAN + UDANG + GARAM = DAH CUKUP RASA KER...
POTONG HALUS2 DAUN BWG + DAUN SUP = MASUKKAN KEDLM MOI YG TLH SIAP..PADAM API..TUTUP PERIUK..
SEBIJI BWG BESAR DI MAYANG...MASUKKAN 4 CAMCA MINYAK KEDLM KUALI...TUMIS BAWANG HINGGA WANGI..( KALAU GUNA UDANG KERING...BASUH DAN GORENG BERSAMA BAWANG...KALAU SUKA..BLH JUGA GORENG BAWANG DGN UDANG BASAH...TERPULANG) BILA DAH GARING N WANGI...TUANG TERUS KEDLM MOI...TUTUP TERUS..JGN KACAU...BILA NK MKN BARU LAH KACAU MOI...SENDUKKAN..TABURLAH DGN DAUN BAWANG...HIDANGKAN LAHHH..
No comments:
Post a Comment