Sunday 25 August 2013

MASAK LEMAK SIPUT SEDUT ALA PATANI...

BAHAN2NYA

1KG SIPUT SEDUT
2O BIJI CABAI KECIK..atau ikut pedas yg anda mau
2 INCI KUNYIT HIDUP
2 BTG SERAI
SEBIJI KELEDEK...blh juga bubuh labu atau ubi kayu..
SEBIJI BWG BESAR...kalau rajin.guna bwg kecil yg merah tu lg sdp..
SESUDU BESAR KERISIK
SEDIKIT LENGKUAS
300GRM SANTAN..
GARAM
2 KEPING ASAM GELUGOR

CARA2 MENYEDIAKANNYA

RENDAM SIPUT SEMALAMAN.(KALAU SIPUT SUNGAI...JGN LUPA TUTUP.. KLAU TIDAK...ESOK TINGGAL BEKAS...HABIS LARI..).TP
KALAU SIPUT BELI KAT MARKET..RENDAM BBRAPA JAM JER....PERAH LIMAU NIPIS SEBIJI KEDLM SIPUT YG D RENDAM...BAGI DIA MUNTAH...BUANG PASIR SELALUNYA...
SELEPAS ITU POTONG SEDIKIT EKOR SIPUT...KALAU X POTONG..NANTI X BLH SEDUT...

KISAR HALUS CABAI KECIL+ SERAI + KUNYIT HIDUP + BAWANG + LENGKUAS = TUANG KEDLM PERIUK...DIDIH BERSAMA KELEDEK YG TELAH DI POTONG ...BILA KELEDEK SEPARUH EMPUK...MASUKKAN.SANTAN...DAN 2 KEPING ASAM GELUGOR..KACAU SENTIASA...BILA MENDIDIH..MASUKKAN SIPUT...KACAU LG..MASUKKAN GARAM...SETELAH BBRAPA MINIT...CUBA SEDUT SEEKOR....KALAU DH BLH KELUAR ISI..KIRA DH MASAKLAH SIPUT TU....TP KALAU DAH PAKAR..AGAK2 JER LAH ..SEDIA D HIDANG KAN

No comments:

Post a Comment