Sunday, 25 August 2013

LEPAT PISANG PERAK

BAHAN2NYA

SESIKAT BESAR PISANG AWAK.....( nm pisang tu AWAK..tau..bkn awak punya pisang)
GULA SECUKUP MANIS
SANTAN SEKOTAK BESAR
TEPUNG GANDUM SETENGAH KILO...TP KALAU SESIKAT PISANG YG KECIL...KURANG KAN TEPUNG YA(tpg ni ikut cukup jer)
GARAM
KELAPA PARUT YG PUTIH SAHAJA..
DAUN PISANG...

CARA2NYA

LAYUR DAUN PISANG ATAU CELUP DLM AIR MENDIDIH ...(.DAUN PISANG BIAR DIA LAYU..)
KOPEK PISANG...MASUKKAN GARAM N GULA SECUKUPNYA...LENYEK PISANG HINGGA HANCUR...MASUKKAN SANTAN...RASA DULU OK X...KALAU DH OK MASUKKAN TEPUNG SEDIKIT DEMI SEDIKIT...BILA DAH SEBATI....BUNGKUS LAH LEPAT...KELAPA PARUT TADI..GAUL DGN SEDIKIT GARAM...
LAP DULU DAUN PISANG TU...POTONG SIAP.DAUN PISANG..AGAK2 LEBAR 4.INCI
SUDUKAN ADUNAN KEATAS DAUN PISANG...DAN SUDUKAN SEDIKIT KELAPA PARUT..DAN BUNGKUS LAAA..DAH BUAT SEMUA HABIS...KUKUS..AGAK2 DLM.30 MIN..SEJUKKAN DULU..SBLM DIHIDANGKAN

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment