BAHAN2NYA
1EKOR AYAM/ITIK ATAU DAGING(1kg)
250GM KERISIK
300GM SANTAN
8 BTG SERAI....diracik halus
2 BIJI BWG BESAR
6 ULAS BWG PUTIH
2 INCI HALIA
2 INCI LENGKUAS
CABAI KERING KISAR SECUKUPNYA..
2 HELAI DAUN KUNYIT YG BESAR...
3 KEPING ASAM KEPING..
CARA-CARANYA
BERSIHKAN AYAM/ITIK ATAU DAGING..TOSKAN..
CAMPUR KAN SERAI.BWG BESAR.BWG PUTIH. HALIA DAN LENGKUAS...DIKISAR BERSAMA..
LETAKKAN KUALI DIATAS DAPUR...BUKA API SEDERHANA MASUKKAN AYAM/ITIK ATAU DAGING KEDLM KUALI...(TAK PERLU TUNGGU KUALI PANAS)..TUANG BAHAN KISAR SERTA CABAI KERING KISAR KEDLM KUALI...JGN LUPA MSKKAN KERISIK SERTA SANTAN.kacau kan rendang anda.TAMBAHKAN AIR..BIARKAN SEHINGGA DAGING EMPOK..MASUKKAN ASAM KEPING . GARAM DAN PERASA..akhir sekali masukkan daun kunyit..TERPULANG PADA ANDA NAK RENDANG ITU KERING TERUS ATAU AGAK BERKUAH
* PERHATIAN
BUANG TULANG DAUN KUNYIT..LAPISKAN KESEMUA DAUN KUNYIT..POTONG DUA.. CANTUM KESEMUA DAUN. GULUNG DAUN KUNYIT POTONG HALUS HALUS..
*SELAIN DARI AYAM ITIK BURUNG RUSA ARNAB ATAU SEBAGAINYA..BLH JUGA KITA GUNAKAN KERANG DGN KACANG PANJANG...ATAU KITA BOLEH BUAT IKAN TONGKOL...TP ASAM KEPING KENA LEBIH LAH...
SELAMAT MENCUBA..
No comments:
Post a Comment