BAHAN2NYA;
1KG IKAN KELI (ikan lain pun blh..tenggiri ke..pari kerr,,.patin kerr...ayam atau daging pun boleh tau...)
DAUN KESUM ATAUPUN CHENEHOM
2 KUNTUM BUNGA KANTAN
BEBERAPA BIJI KACANG BENDI
SEBIJI BUAH TOMATO
SEDIKIT LENGKUAS..
2 BIJI BWG BESAR.-
5 ULAS BWG PUTIH...
SEINCI HALIA DAN SEDIKIT KUNYIT HIDUP..SEDIKIT BELACAN,.,dlm seinci....
(bwg besar,bwg putih,halia. Kunyit, belacan dan lengkuas..di kisar bersama)
AIR ASAM JAWA, GULA DAN GARAM
CABAI KERING MESIN,.SECUKUPNYA..
MINYAK UNTUK MENUMIS
CARA2 NYA;
BERSIH KAN IKAN..
PANASKAN MINYAK..TUMIS BAHAN KISAR..KEMUDIAN MSK KAN CABAI KERING KISAR..BIARKAN MENDIDIH..TAMBAH SEGELAS AIR SERTA AIR ASAM JAWA...KEMUDIAN MASUKKAN DAUN KESUM SERTA BUNGA KANTAN...JGN LUPA TOMATO BIJI DAN JUGA KACANG BENDI...BIARKAN MEMDIDIH...TAMBAH PERASA GARAM DAN GULA...bila dah cukup rasanya...barulah kita
BUBUH IKAN...BIARKAN KUAH SAMPAI PEKAT..jgn kerap kacau masakan.. nanti ikan hancur..
PERHATIAN
Bila kita hendak masukkan gula dan garam...berhati hati ya..sedikit demi sedikit..
Air kalau x cukup..blh tambah..
JIKA ANDA SUKA BOLEH MASUKKAN BBRAPA HELAI DAUN LIMAU PURUT....
JIKALAU BUAT DAGING ATAU AYAM..x perlulah masukkan bendi...
TAPI KETUKKAN SEBATANG SERAI...tumis serai dahulu dan ikutlah cara yg sama untuk memasak...
No comments:
Post a Comment