Friday, 5 April 2013

Bihun singapore ala Kak Nor...

Rasepi ni kalau x sama dgn yg hangpa buat tu..sorry la nooo..ni edisi Kak Nor..
BIHUN SINGAPORE
1KG BIHUN..
2 BATANG LOBAK MERAH (carrot.)
1/2 BIJI KUBIS ( atau ikut suka hati lah nak boh bnyk mana pun)
3 POKOK SAWI...( nk boh lbh pun blh..saper nk mrh..kita punya)
UDANG BASAH(yg besar llg best)
DAGING (Ikut suka laa bnyk mn pun) REBUS DULU YA...AIRNYA JGN BUANG
TELUR 5 BIJI( Pecahkan dan buat telur hancur..angkat)
LADA BIJI ( ikut suka..nk pds lbh boh lebih)
SEBIJI BWG BESAR,..( blh di mayang atau kisar)
CABAI HIDUP MERAH N HIJAU( potong nipis2)
CABAI KECIK N KICAP LMK MANIS( kisar kasar dgn kicap...perah limau)
MINYAK UNTUK MENUMIS...
SECUKUP RASA ATAU YG SEANGKATAN DGN NYA...

CARA NK MEMASAK...

RENDAM BIHUN DULU YA....( sejam dua..tp tertakluk pd brand bihun jgk)
BERSIHKAN SEMUA SAYUR....POTONG IKUT SUKA...CARROT TU KALAU BLH SAGAT MEMANJANG..)

UDANG TU PESIANG TAUU....( ikut suka lah camna pun..janji bersih)
TUMBUK DLM LESUNG LADA HITAM TU...( sapa suruh lada tu nakal...tumbuk dia sampai hancur..)
DAGING YG DAH EMPUK TU...( tolong potong kecik2 tau)

PANASKAN KUALI....(minyak tu agak2 lahh...sikit sangat pun x sdp gak..lbh plk..x blh mkn nnti..)
TUMIS BWG BILA MINYAK DAH PANAS...MASUKKAN PLK DAGING DAN UDANG....LPS TU BOH PLK LADA HITAM TUMBUK..( kalau nk boh yg serbuk pun ok gak)
MASUKKAN PLK PERASA...( rasa btl2 tau...masin lbh sikit..ya..sbb bihun tawar..kalau mee jgn lah..sbb mee dah ada rasa)
AIR DAGING TADI... MASUKKAN JUGAK DLM 2 SENDUK..( nanti x ckp blh tambah)..
DAH MENDIDIH...RASA PUN DAH OK...JENGG...JENG...BOH BIHUN....KACAU SEBATI....DAN MASUKKAN SEMUA SAYURAN TADI...MASAK SAMPAI BIHUN LEMBUT( Kalau bihun msh x msk..dan perlu tambah air..silakan tambah..sedikit demi sedikit)...DAN...MASUKKAN CABAI POTONG SERTA TELUR HANCUR TADI....GAUL SEBATI
NAHHHH.....DAH SIAP...camnerr...ok x?

CUBA DULU BARU KOMEN...(kalau nk tanya..silakan)...

No comments:

Post a Comment